Actueel nieuws

Week van de Werkstress geopend door staatssecretaris Bas van ’t Wout en SER-voorzitter Mariëtte Hamer

1 week 6 days ago
Staatssecretaris Bas van ’t Wout heeft op maandag 16 november samen met SER-voorzitter Mariëtte Hamer de Week van de Werkstress geopend. Deze week wordt voor de derde keer georganiseerd door OVAL, de brancheor­gani­satie van arbo­diensten. Dit is nodig omdat werkstress een groot maatschappelijk probleem blijft: bijna 1,3 miljoen mensen hebben last van burn-outklachten. Werkstress zorgt voor veel persoonlijk leed, gezondheids­schade en maatschappelijke kosten.

Opening Week van de Werkstress 2020 door staatssecretaris Bas van ’t Wout (Ministerie van SZW) en Mariëtte Hamer (voorzitter van de SER)

3 weeks 1 day ago
Op maandag 16 november van 13.30 tot 14.00 uur openen Bas van ’t Wout en Mariëtte Hamer de Week van de Werkstress. Hoe blijf je in balans in deze bijzondere tijden? Hoe ga je om met thuiswerken en behoud je werkplezier en contact met je collega’s? Wat kun je doen om burn-outklachten vroegtijdig te signaleren? Actuele vragen voor veel werkgevers en werknemers.

Meer aandacht voor arbeidsmigranten in arbobeleid

3 weeks 4 days ago
Arbeidsmigranten zijn onmisbaar in vitale sectoren in Nederland, zoals de land- en tuinbouw en voedingsindustrie. Deze circa 532.660 arbeidsmigranten worden veel ingezet voor werk met hoge arbeidsrisico’s, maar tegelijkertijd zijn zij vaak niet zelfredzaam. Zij zijn sterk afhankelijk van hun werkgever of uitzendbureau en vormen hiermee een kwetsbare groep.

Voorkom werkgerelateerde lichamelijke klachten door ‘body en hazard mapping’

4 weeks ago
EU-OSHA heeft een informatieblad gemaakt over body en hazard mapping. Body mapping is een manier om erachter te komen hoe werk het lichaam van werknemers kan schaden, terwijl hazard mapping nuttig kan zijn voor het in kaart brengen van gezondheidsrisico’s op het werk. Het nieuwe informatieblad bevat een stapsgewijze handleiding voor het uitvoeren van body en hazard mappings. 

Staatssecretaris Van ‘t Wout lanceert campagne om fysieke overbelasting door werk tegen te gaan

1 month ago
Er is meer aandacht nodig voor het voorkomen van beroepsziekten door lichamelijke belasting. Uit cijfers van TNO blijkt dat bijna een half miljoen werknemers kampen met fysieke aandoeningen door het werk. Deze klachten leiden jaarlijks tot zeven miljoen verzuimdagen en een kostenpost voor werkgevers van 1,5 miljard euro, nog los van de zorgkosten. Daarom lanceerde staatssecretaris Bas van 't Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op woensdag 28 oktober de campagne Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!

Structurele oplossingen nodig voor nijpend tekort aan bedrijfs- en verzekeringsartsen

1 month 3 weeks ago
Al jarenlang is er een tekort aan bedrijfs- en verzekeringsartsen in Nederland. Om die reden is in 2018 de Kwaliteitstafel in het leven geroepen om met alle direct betrokkenen in gesprek te gaan over de toekomst van bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde. De Kwaliteitstafel is op zoek gegaan naar oplossingen en aanbevelingen om de instroom in de opleiding van bedrijfs- en verzekeringsarts te verhogen door het bevorderen van duurzame kennis- en kwaliteitsontwikkeling. Op 2 oktober jl. presenteerde de Kwaliteitstafel haar bevindingen en adviezen aan staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Bas van ’t Wout tijdens het slotsymposium ‘Maak werk van Kwaliteit’.

Programma Vitaal Bedrijf van start

1 month 3 weeks ago
Staatssecretaris van ’t Wout (SZW) heeft vandaag samen met staatssecretaris Blokhuis (VWS) het programma ’Vitaal Bedrijf’ gelanceerd. Het programma biedt praktische, onafhankelijke ondersteuning voor ondernemers, met als doel om goed vitaliteitsbeleid binnen bedrijven te realiseren en de gezondheid van werknemers te bevorderen.

Inspectie SZW vernieuwt tools voor zelfinspectie

2 months 1 week ago
De zelfinspectietools van Inspectie SZW zijn vernieuwd. Ze staan online op zelfinspectie.nl, waar een ondernemer door de ogen van een inspecteur naar zijn eigen organisatie kan kijken. De vernieuwde tools behandelen 4 hoofdthema’s waarop de Inspectie SZW toezicht houdt, namelijk: Gezond & Veilig werken, Eerlijk Werken, Werken met gevaarlijke stoffen en Werkdruk en ongewenst gedrag.

Lancering gezamenlijke flyer met stappenplan RI&E

2 months 2 weeks ago
Iedereen moet gezond en veilig kunnen werken. Daarom ben je als werkgever verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen. Daarin breng je arbeidsrisico’s in kaart en werk je met een plan van aanpak om deze risico’s op te lossen. Maar wat is een RI&E precies? Hoe stel je er een op? En hoe gebruik je een RI&E om risico’s op te lossen?

Volg de Week van de RI&E LIVE via online uitzendingen

2 months 3 weeks ago
Van 21 tot 25 september organiseert het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de zesde Week van de RI&E, in samenwerking met het Steunpunt RI&E en sociale partners. Nieuw dit jaar zijn een aantal overkoepelende activiteiten die worden georganiseerd rondom het Programma Impuls RI&E. Deze activiteiten zijn te volgen via online uitzendingen: Week van de RI&E LIVE.

Kick-off van Week van de RI&E op 21 september

3 months 1 week ago
Van 21 tot 25 september vindt de zesde Week van de RI&E plaats, een initiatief van Steunpunt RI&E in samenwerking met sociale partners. Deze week wordt georganiseerd om extra aandacht te vragen voor veilig en gezond werken, met als belangrijke basis de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Dit jaar staat de ondernemer centraal. Doe je mee?

Handreiking voor preventiemedewerkers gepubliceerd

3 months 2 weeks ago
Preventiemedewerkers spelen een belangrijke rol bij het gezonder en veiliger inrichten van de werkplek. Hoewel de Arbowet voorschrijft dat een werkgever zich op het gebied van arbeidsomstandigheden laat bijstaan door ‘een of meer deskundige werknemers’, blijkt dat in de praktijk maar iets meer dan de helft van de bedrijven in Nederland een preventiemedewerker heeft.

NVAB publiceert nieuwe richtlijn nachtwerk en gezondheid

3 months 2 weeks ago
De Gezondheidsraad stelde in 2017 dat nachtwerk tot negatieve gezondheidseffecten kan leiden. De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) heeft een richtlijn opgesteld over nachtwerk en gezondheid. De richtlijn ‘Nachtwerk en gezondheid’ is nu beschikbaar om te downloaden.
Checked
13 minutes 18 seconds ago
Nieuwsberichten op Arboportaal
Subscribe to Actueel nieuws feed