Actueel nieuws

‘Pak stof aan!’

2 weeks 3 days ago
Met de campagne ‘Pak stof aan!’ vraagt Stigas aandacht voor de risico’s van blootstelling aan stof in de agrarische en groene sector. In de praktijk zijn werkgevers en werknemers zich namelijk onvoldoende op de hoogte van de gezondheidsrisico’s voor longen en luchtwegen. In de campagne staan daarom bewustwording, advies en het vroegtijdig zien van klachten centraal.

Aan de slag met je tabletnek op de internationale dag van de RSI

2 weeks 4 days ago
De muisarm kenden we al, maar tegenwoordig hebben veel mensen ook last van een tabletnek, smartphone-pols, WhatsApp-duim of iPad-arm. En dat kan behoorlijke klachten veroorzaken. Vandaag op de internationale dag van de RSI staan we daar extra bij stil. Want wat is RSI precies en hoe kunnen RSI-klachten worden voorkomen?

‘Beroepsziekten te lijf met de RI&E’ tijdens de 5e week van de RI&E

3 weeks ago
Van 17 tot en met 21 juni organiseert Steunpunt RI&E de vijfde Week van de RI&E (risico-inventarisatie en -evaluatie). Dit is een initiatief van het Steunpunt RI&E in samenwerking met de sociale partners om extra aandacht te vragen voor veilig en gezond werken. Dit jaar staat de week in het teken van het thema “Beroepsziekten te lijf met de RI&E”.

Inspectie SZW zoekt 30 arbo-inspecteurs

3 weeks 5 days ago
De Inspectie SZW heeft per 1 september 2019 ruimte voor 30 arbeidsinspecteurs. Heb je interesse in een baan als inspecteur bij de Inspectie SZW? Meld je dan aan voor het webinar op donderdag 21 februari.

Bent u ook Bewust Veilig op 20 maart?

3 weeks 6 days ago
Over precies een maand, op woensdag 20 maart 2019, is alweer de derde editie van ‘Bewust Veilig’. Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Bouw en Infra, Cumela, OnderhoudNL en Techniek Nederland roepen op deze dag iedereen op extra aandacht aan veiligheid op de werkvloer te geven.

NVvA draagt bij aan preventie van beroepsziekten door gevaarlijke stoffen

3 weeks 6 days ago
De Nederlandse Vereniging voor Arbeidshygiëne (NVvA) wil – als de beroeps- en kennisvereniging– haar steentje bijdragen aan de preventie van beroepsziekten door gevaarlijke stoffen. “Door kennis te ontwikkelen en over te dragen wil de NVvA het aantal beroepsziekten helpen terugdringen”, aldus Theo-Jan Heesen, bestuurslid van de NVvA.

Pay it Forward: fysiek werk bij Witte Kruis in Den Haag

1 month 1 week ago
Op dinsdag 19 maart opent Witte Kruis in Den Haag haar deuren voor het Netwerk Duurzaam Fysiek werk. In samenwerking met Ambulancezorg Groningen geven zij een kijkje in de keuken: welke impact heeft levensreddend handelen op het lichaam van de medewerkers?

Arbobalans 2018: Psychosociale arbeidsbelasting en burn-out klachten blijven toenemen

1 month 2 weeks ago
Werknemers moeten steeds meer doen en hebben daar steeds minder zelf over te zeggen. Dit vertaalt zich in een stijging van de burn-outklachten bij werknemers. Maar niet alle werknemers hebben even vaak klachten. Ondanks de slechtere arbeidsomstandigheden rapporteren oproep- en invalkrachten en werknemers met een tijdelijk contract beduidend minder burn-outklachten dan werknemers met een vast contract of uitzendkrachten. Werkgerelateerd verzuim, arbeidsongeschiktheid en zorgkosten bedragen bijna 9 miljard euro per jaar. Dit blijkt uit de Arbobalans 2018 die TNO vandaag heeft gepubliceerd.

Meeste ongewenst gedrag in zorg- en welzijnsberoepen

1 month 3 weeks ago
Werknemers met een zorg- of welzijnsberoep ervaarden in 2017 naar verhouding het vaakst ongewenst gedrag op het werk door externen, zoals klanten of patiënten. Met 52 procent zei ruim de helft van hen dat een keer of vaker te hebben meegemaakt. Dat wil zeggen dat zij te maken kregen met ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het CBS op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door het CBS en TNO.

Koudewijzer van TNO geeft overzicht van de gevoelstemperatuur

1 month 3 weeks ago
Het is winters weer vandaag, met in het hele land sneeuwval. Maar hoe koud is het eigenlijk? De door TNO ontwikkelde koudewijzer toont wat in de volksmond de gevoelstemperatuur wordt genoemd op de kaart van Europa. De gevoelstemperatuur is ook bekend als de windchill index of JAG/TI.

Landelijke dag van het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk: een terugblik

1 month 3 weeks ago
Gezond blijven bij fysiek belastend werk vraagt om een gestructureerde aanpak. Op dinsdag 4 december 2018 vond bij evofenedex de landelijke dag van het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk plaats. TNO presenteerde de Wegwijzer Fysieke Belasting en medewerkers van verschillende bedrijven deelden hun verhalen uit de praktijk.  

Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival

2 months ago
Een op de zes werknemers heeft te maken met gevaarlijke stoffen tijdens het werk. Veiligheid staat voorop, maar wat betekent dit anno 2019? Kom op donderdag 14 maart naar het Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival en laat je inspireren.

Hoe opgebrand ben jij?

2 months 1 week ago
Te veel stress op het werk kan leiden tot mentale overspannenheid. Het is een van de meest voorkomende beroepsziekten. In de maand januari besteedt de Volkskrant extra aandacht aan de burn-out.

In 2019 ga ik … met meer plezier naar mijn werk

2 months 1 week ago
Komend jaar stop ik met roken. Ga ik minder drinken. Of ga ik er écht voor zorgen dat ik weer wat meer in de sportschool sta. Het begin van een nieuw jaar staat in het teken van goede voornemens die vaak na een paar weken, of zelfs al dagen weer in de prullenbak verdwijnen. En volgens onderzoek zal dat besef vooral vandaag, op Blue Monday, bij velen binnenkomen. Veel voornemens zijn ook gerelateerd aan een gezonde privé-werkbalans. En plezier hebben in het werk is daar een essentieel onderdeel van. Daarom een reminder waar we naar kunnen streven en hoe we dat kunnen doen.

SER lanceert Arboplatform

3 months ago
De SER heeft deze maand het Arboplatform gelanceerd. Op dit platform vinden arboprofessionals alle arbo-instrumenten van de SER en de Stichting van de Arbeid overzichtelijk bij elkaar. Bovendien kunnen ze er terecht met concrete arbovragen.
Checked
37 seconds ago
Nieuwsberichten op Arboportaal
Subscribe to Actueel nieuws feed