Actueel nieuws

Koudewijzer van TNO geeft overzicht van de gevoelstemperatuur

4 hours 3 minutes ago
Het is winters weer vandaag, met in het hele land sneeuwval. Maar hoe koud is het eigenlijk? De door TNO ontwikkelde koudewijzer toont wat in de volksmond de gevoelstemperatuur wordt genoemd op de kaart van Europa. De gevoelstemperatuur is ook bekend als de windchill index of JAG/TI.

Landelijke dag van het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk: een terugblik

7 hours 5 minutes ago
Gezond blijven bij fysiek belastend werk vraagt om een gestructureerde aanpak. Op dinsdag 4 december 2018 vond bij evofenedex de landelijke dag van het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk plaats. TNO presenteerde de Wegwijzer Fysieke Belasting en medewerkers van verschillende bedrijven deelden hun verhalen uit de praktijk.  

Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival

5 days 23 hours ago
Een op de zes werknemers heeft te maken met gevaarlijke stoffen tijdens het werk. Veiligheid staat voorop, maar wat betekent dit anno 2019? Kom op donderdag 14 maart naar het Gevaarlijke Stoffen Innovatiefestival en laat je inspireren.

Hoe opgebrand ben jij?

1 week 4 days ago
Te veel stress op het werk kan leiden tot mentale overspannenheid. Het is een van de meest voorkomende beroepsziekten. In de maand januari besteedt de Volkskrant extra aandacht aan de burn-out.

In 2019 ga ik … met meer plezier naar mijn werk

1 week 5 days ago
Komend jaar stop ik met roken. Ga ik minder drinken. Of ga ik er écht voor zorgen dat ik weer wat meer in de sportschool sta. Het begin van een nieuw jaar staat in het teken van goede voornemens die vaak na een paar weken, of zelfs al dagen weer in de prullenbak verdwijnen. En volgens onderzoek zal dat besef vooral vandaag, op Blue Monday, bij velen binnenkomen. Veel voornemens zijn ook gerelateerd aan een gezonde privé-werkbalans. En plezier hebben in het werk is daar een essentieel onderdeel van. Daarom een reminder waar we naar kunnen streven en hoe we dat kunnen doen.

SER lanceert Arboplatform

1 month ago
De SER heeft deze maand het Arboplatform gelanceerd. Op dit platform vinden arboprofessionals alle arbo-instrumenten van de SER en de Stichting van de Arbeid overzichtelijk bij elkaar. Bovendien kunnen ze er terecht met concrete arbovragen.

Meer griep- en luchtwegklachten bij nachtwerkers in ziekenhuis

1 month 1 week ago
Ziekenhuismedewerkers die regelmatig nachtdiensten draaien hebben 20 procent meer kans op griep- en luchtwegklachten dan personeel dat alleen dagdiensten draait. Dit blijkt uit een onderzoek van het RIVM onder bijna 600 medewerkers van zes Nederlandse ziekenhuizen. Een artikel over dit onderzoek is recent verschenen in het American Journal of Epidemiology.

Nieuwe certificatieschema’s voor arbodiensten en asbestbedrijven

1 month 1 week ago
Op 5 en 6 december zijn de eerste schema’s – voor Arbodiensten en Asbest procescertificatie – gepubliceerd die door de Raad voor Accreditatie (RvA) geschikt zijn bevonden om onder accreditatie te worden uitgevoerd. Per 1 januari 2020 moeten instellingen die wettelijk verplichte arbo-certificaten afgeven namelijk geaccrediteerd zijn door de RvA voordat ze door de Inspectie SZW kunnen worden aangewezen.

Netwerkbijeenkomst ‘Arbozorg 2020’ – 22 november 2018

1 month 2 weeks ago
Op donderdag 22 november vond in Nieuwegein de Netwerkbijeenkomst ‘Arbozorg 2020’ plaats met als thema: meer preventie & samenwerking in de arbeidsgerelateerde zorg. Dit thema is onderdeel van het vijfjarig beleidsprogramma Toekomst van de Arbeidsgerelateerde Zorg (TAZ) dat is gestart naar aanleiding van het SER-advies ‘Betere zorg voor werkenden’.

De vernieuwde Arbowet: praktijkverhalen uit het mkb

1 month 3 weeks ago
Sinds 1 juli 2018 is de vernieuwde Arbowet een feit. In de vernieuwde Arbowet is de betrokkenheid van werkgevers en werknemers bij de arbodienstverlening vergroot en staat preventie nog meer centraal. Zo is de positie van de preventiemedewerker versterkt, heeft het medezeggenschapsorgaan een grotere rol bij het arbobeleid gekregen en zijn de randvoorwaarden voor het handelen van de bedrijfsarts aangescherpt.

Landelijke dag Netwerk Duurzaam Fysiek Werk

1 month 3 weeks ago
Fysiek zwaar werk kan risico’s met zich meebrengen. Gezond langer doorwerken bij fysieke belasting vraagt om een gestructureerde aanpak. Op 4 december organiseert TNO samen met evofenedex en Buro voor Fysieke Arbeid namens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de landelijke dag van het Netwerk Duurzaam Fysiek Werk.
Checked
3 hours 42 minutes ago
Nieuwsberichten op Arboportaal
Subscribe to Actueel nieuws feed